Så väljer du rätt plattform för din crowdfunding-kampanj

plattform

Crowdfunding omsätter nu globalt över tre miljarder dollar årligen. Jag får ofta frågan när jag håller workshops om kampanjdesign, vilken plattform ska jag välja för mitt projekt? Det är inte en helt lätt fråga men jag ska försöka ge dig en guidning.

Själv jobbar jag med ett system vi har valt att kalla Crowdculture, en crowdfundingplattform för dig som jobbar med kultur i Sverige eller Norden. Det unika med vår plattform är att vi kombinerar crowdfunding med offentliga medel, där framgångsrika lokala projekt kan få stöd. Men varje plattform har sin egen nisch och den första fråga man ska ställa sig är: vad vill jag uppnå med min kampanj?

Jag har en produkt eller tjänst jag vill se om det finns efterfrågan på
Troligtvis är den bästa lösningen för dig belöningsbaserad folkfinansiering eller reward-based crowdfunding. Du kan se crowdfundingen som en konkret marknadsundersökning och det  finns en stor mängd olika plattformar att jobba med.

Kickstarter – Världens mäst kända plattform som inveterat stora pengar i sitt varumärke. Sedan oktober 2014 kan man driva svenska kampanjer på Kickstarter. Om du ska göra detta framgångsrikt bör du veta vad du håller på med eller anlitar en specialicerad PR-byrå för att nå fram. Du kan räkna med att kampanjen utöver produktion behöver ca 50.000 kr för att bli framgångsrik, men det kan vara en mycket lönsam investering.

Indiegogo – Den första stora plattformen och den kan användas globalt. Systemet har även den tekniskt mest sofistikerade lösningen och ger dig feedback på hur bra du kampanjar. Systemet är bra om du vill testa en tjänst eller produkt globalt och se vilka marknader den “fastnar på” men du bör inte vara novis.

Det finns mer än 800 sajter globalt som erbjuder crowdfunding-tjänster. De flesta av dessa, särskilt i Europa, erbjuder mer nischade lösningar. Du kan vända dig till sajter som är stora i olika länder eller som har ett visst litet område de fokuserar på. Nedan är ett litet utval.

Startnext – Är ett bra alternativ för dig som vill nå den tyska marknaden
Crowdfunder – För dig som vill nå den brittiska marknaden
Verkami – För dig som vill nå den spanska marknaden
Querky – E-handelsplats för uppfinnare
StartSomethingGood – Crowdfunding för sociala entreprenörer
Crowdbrewed – För mikrobryggerier
FundedByMe – För svenska projekt
Crowdculture – För svenska kulturprojekt

Eftersom det är lätt att sätta upp en plattform men svårt att få det att bli långsiktigt är det hög omsättning på varumärken. Du får helt enkelt titta in på de olika sidorna och hitta något som verkar aktuellt för just ditt projekt.

Vi har ett väldigt starkt varumärke och vill dra trafik till vår sajt
Fördelen med att driva sin kampanj på crowdfundingplattformar är att plattformarna hjälper till att dra trafik till kampanjerna och där med underlättar ditt spridningsarbete. Men i vissa fall kan det vara fördelaktigt att driva kampanjen helt och hållet på en egen sajt särskilt om det är viktigt att ha trafiken på din egen domän. Ofta kan det göras med hjälp av widgets från plattformarna men i vissa fall är det inte önskvärt, exempelvis om man vill styra kampanjlängden.

Ett bra exempel på när man kombinerat plattform med egen sajt är spelet Star Citizens:

1) Kampanj på Kickstarter för Star citizens, drog in $2.000.000 från ca 35 000 individer
2) Kampanj på egen sajt, vilket är den mest framgångsrika kamapnjen på webben hittills i världen. Drog in $38.000.000 från 380.000 individer

En fördel med att använda en befintlig plattform är att mycket av administrationen finns där, främst kring betalningar, men det finns självklart andra tjänster för det. Några exempel: 

Flattr – Få betalt av dina läsare/tittare vilket kan passa på en blogg.
Paypal – Användaren ges möjlighet att betala för produkter eller göra donationer direkt på din sida
iZettle – För dig som enkelt vill kunna ta betalt med kreditkort på ett evenemang via din smartphone

Jag har ett företag eller väldigt stort projekt som jag behöver finansiera

Då bör du använda equitybaserad crowdfunding eller lånebaserad crowdfundingPrincipen är att sälja andelar i ett onoterat bolag och det kan vara en bra strategi särskilt för start-ups som jobbar i ”B2C” sektorn för att bygga upp ett engagemang kring sitt erbjudande.

Symbid – Var först ut på CrowdEqity marknaden och fick mycket uppmärksamhet när man hjälpte amerikanska bolag med finansiering trots att det var olagligt i staterna.
Crowdcube – För dig med ett start-up som vill hitta tidiga investerare främst i Sverige och Storbritannien
FundedByMe – För dig med ett start-up som vill hitta tidiga investerare fremst i Sverige och Norden
Investdor – Liknande erbjudande som FundedByMe men med sitt säte i Finland.

Att ta in mikrolån till sin verksamhet kan vara mycket bra för bolag som har svårt att få lånelöften av traditionella banker, passar förmodligen bäst för redan etablerade bolag som vill expandera.
GrowVC – För dig som ska ta in lån till ditt bolag.

Valmöjligheterna är med andra ord ganska många. Huvudpoängen är att du hittar den plattform som du tycker passar bäst till just ditt projekt.