Truly konferenslycka!

truly-yours-final_aa

I torsdags var det äntligen dags för Truly Yours konferensen! Cirka 60 deltagare från Sverige, Finland, Malta, England, Italien och Umeå deltog i debatt, föreläsningar och work shops.

Dagen inleddes med att vi alla fick identifiera och rangordna de stora utmaningarna inom medborgardeltagande. De mest kritiska frågorna vi ställer oss nu är “Hur får vi de som har makten idag att våga dela ut inflytande?”, ” Vem har att vinna på att inte skapa en deltagande demokratikultur?”, ” Vem bestämmer vilka som ska delta?” och ” Hur gör vi det intressant att delta?”

Under dagen blev vi upplysta om de senaste projekten, forskningen och metoderna inom deltagardemokrati.

  • Nils Herttig från Uppsala Universitet började dagen med att berätta om vilken radikal förändringsprocess det är att gå från en vertikal organisation med representationsdemokrati till en horisontell struktur med fokus på deltagandeinflytande.
  • Av Jan Lindgren fick vi reda på hur Piratpartiet har och kommer att använda sociala medier i deras demokratiarbete.
  • Natasha Borg från Atelier på Malta berättade om projektet North to South: Space for Memories.
  • Tommi Laitio från Demos Helsinki talade om hur  tjänstemannarollen kommer att förändras.  Från att tidigare har varit experten som ger råd kommer tjänstemannen bli en designer som kan designa processer där de verkliga experterna, medborgarna, blir invovlverade i det dagliga politiska arbetet.
  • Fredrik Lindegren som är projektledare för Kulturhuvudstad Umeå 2014 bjöd på en imponerande filmvisning och förklarade vilka metoder Umeå har använt för att lyckats bjuda in och involvera stadens invånade i kommunens arbete.

På Truly Yours egna wiki kan man nu följa med i debatten runt ämnet medborgarinflytande och kika på slide shows och film från konferensen.

Med blodad tand och blickarna framåt funderar vi nu på vilket ämne vi kan nörda ner oss i nästa gång. Kanske implementering?! Maila gärna förslag!

Tusen tack till alla som deltog och gjorde dagen till en deltagande braksuccée!