Hur översätter man en fysisk upplevelse till en digital?
Frågan har varit ofta återkommande under hela 2000-talet och den är sällan lätt att besvara när det kommer till just upplevelser. För en familj eller kompisgäng att spela ett brädspel som ligger på bordet framför är något helt annat än om man sitter i ett videomöte och spelplanen finns på en sajt som alla kan komma åt.
Coronaepedemin har påverkat våra liv kraftigt. En av sakerna som har hänt är att vi reser betydligt mindre. En av konsekvenserna av det minskade resandet är inkomstbortfall hos guider.
Projektet Soffturism som är ett samarbete mellan Fabel Kommunikation och Stockholms Stadsmuseum har erhållit stöd från Vinnovas satsning Innovation i krisens spår. I projektet testar vi dels hur man översätter en stadsvandring till en distansupplevelse, dels hur guider kan använda sin kompetens på internet och skapa inkomstmöjligheter och slutligen hur olika målgrupper tar till sig av digitaliserade stadsvandringar.
Stadsvandringarna görs generellt för att vara liveupplevelser där deltagarna kan ställa följdfrågor till guiden men vi har sparat några av vandringarna som exempel. Nyfiken på att se hur det blir? Klicka på länkarna nedan:
Ta en grafittivandring i Snösätra söder om Stockholm
Gå i författaren August Strindbergs fotspår i centrala Stockholm
Åk cykel genom Stockholm med en 360°. Filmen kan ses på både på skärm och med VR-headset.
Du kan följa projektet via Stockholms Stadsmuseums Facebook eller Youtubekanal. Under hösten 2020 kommer det komma fler både experimentella vandringar men även sånna som är mer säkra kort. På bilden ser du en bakom-kulisserna-bild på ett försök att göra en simvandring under Västerbron på temat stadsplanering – resultatet var ganska dåligt och det kommer inte bli fler simvandringar.