Aldrig för har det pratats så mycket om det hafsiga begreppet ”content” som nu. I en verklighet med reklamtrötta kunder och vardagsstressade medlemmar behöver organisationer skapa innehåll som engagerar på mottagarnas villkor. Podden är något av dagens mest underskattade kanaler för organisationer och företag när det kommer till kvalificerat ”content”. En podcast ger möjligheten att föra längre resonemang med utförligare analyser samtidigt som det är lättillgängligt, till exempel genom telefonen på bussen, bilen eller tåget hem efter jobbet.
Vi på Fabel jobbar ganska mycket med att producera podcasts och hjälpa organisationer att starta och driva egna. Det senaste året har vi märkt att podden som kanal för tankar bortom vardagsbetraktelser verkar ha landat hos många kommunikatörer och organisationer. Det här är några olika typer av poddar som vi dykt på och som vi tror på:
1. Konferenspodden
IDEELL ARENA är ett nätverk som arbetar med ledarskap i ideella sektorn, ofta med ingång i aktuell forskning. I samband med deras konferens Okunskapens Triumf skapade de en slags för-podd, som lät deltagarna på konferensen ta del av forskarnas resonemang och tankar. Genom tre avsnitt gav det deltagarna en kortare startsträcka och inspiration för samtal när väl konferensen drog igång.
2. Kunskapspodden
Att skapa relevant kunskapsinnehåll för organisationens målgrupper är standardlösningen för modern marknadsföring, där podden också har en självklar plats. Ni som organisation får högre trovärdighet hos era målgrupper och ert kunskapen sprids med er som avsändare. Ett att många aktuella exempel är Cision som lanserat podden Passion för kommunikation där spännande gäster ger exempel från sin vardag, vilket indirekt också berättar om värdet av det som Cision kan erbjuda. Den gamla skolans podcast med dagens modell för marknadsföring.
3. Omvärldspodden
Fabel producerar bland annat Folkbildningspodden för Folkbildningsförbundet, där målgruppen är anställda inom studieförbunden och tanken är att ta upp aktuella frågor för folkbildningen i stort. Just att få anställda och engagerade att lyfta blicken över de dagliga utmaningarna är något som många organisationer kämpar (eller borde kämpa) med, där podden kan vara ett enkelt sätt att ta till sig öppna, längre resonemang. Istället för att samla anställda på möten och konferenser är podden ett friare sätt att kunna fundera och reflektera när det passar just den personen bäst.
4. Fråga-svar-podden
I en organisation där mycket av kontakten med kunder, medborgare eller medlemmar handlar om rådgivning kan podcasten vara en personlig länk. Med inspiration från klassiska P1-program kan ni som organisation komplettera era ”Vanliga frågor” eller kundtjänst med detaljerade svar från kunniga experter. SBABs och Hemnets Bostadspsykologen är ett av flera sympatiska poddar av den här typen.
5. Internpodden
Intern information är en ständig utmaning för större organisationer. När intranätet och personalmötet inte räcker, kan podden vara ett kompletent. Nyligen startade till exempel Taxi Stockholm en podd för sina runt 5000 förare – ett extra bra initiativ för en bransch där radion alltid står på! Denna typ av nutida anslagstavla och metod för fortbildning är antagligen det användningsområdet vi kommer se växa snabbast inom företagssektorn. (Tyvärr för oss utanför Taxi Stockholm är Taxipodden stängd – en bra lösning när man tar upp känsliga ämnen eller har gäster som känner sig osäkra i offentligheten.)
6. Händelsepodden
Många stora mötesplatser lider ofta av ett överflöd av samma typ av information från liknande avsändare. Du som varit på ställen som Bokmässan, Almedalsveckan, Harmoniexpo eller valfri annan branschmässa vet att det är svårt att nå igenom. Det finns helt enkelt andra veckor på året som är bättre att försöka nå era målgrupper. Passa istället på att använda andra händelser som inte är lika uppenbara för er men där ni kan nå dem ni vill genom en podcast. Ett bra exempel är Arla Idrottshjältar där Arla kombinerade sin satsning på mjölk som sportdryck med innehåll som spann vidare på det pågående OS i Sotji.