Betraktelser från en bokmässa

2011-10-12

Världens största bokmässa, hundratusentals besökare och representation från alla förlag men precis som i Göteborg, massa andra aktörer som publicerar kunskap eller rör sig på samma arena. Kan man se några trender eller finns det något att lära sig från årets Frankfurt mässa? 

För mig var det första gången på bokmässan i Frankfurt, ganska så överväldigande att vandra genom åtta hallar med två våningar på tre intensiva dagar. Min iakttagelse blir givetvis bara ett titthål, men jag tyckte mig kunna utröna två intressanta företeleser. Likt många områden i kultursektorn genomgår förlagsbranschen en kraftig transformation. Enligt flexitforskaren Alexandra Borg, förmodligen den sista bastionen för det analoga då de stora branscherna musik och film redan digitaliserats. Många debatter kretsade kring att Europas boksektor inte kommer digitaliseras då viljan att bläddra i en bok är så stark här men i USA där pocketboken tappat från 20% marknadsandel av bokdistributionen till 3% till förmån för läsplattor kommer utvecklingen av digitala förlag vara stark. Trenden på mässan var dock att många visade exempel på läsplattor och på “rich content” rörlig bild i böcker etc. Så frågan är om våra förlag kan lita på att det lilla språkområdet är ett skydd i sig eller om digitaliteten inte kommer komma hit också och transformera branschen. Vill man veta mer om detta bör man lyssna på pod-cast serien “The naked book“. På bilden ser ni tre tjejer i någon slags dystopisk wild west steam punk klädsel, de ägnar sig åt cosplay klär ut sig till bok- eller datorspelskaraktärer, snarlikt till lajv. På mässan var flera hundra personer utklädda till egna figurer eller till kända figurer, de hängde mest eller var i fantasy/sci-fi delarna av mässan samt poserade för kameror. Inträdet var ganska högt till mässan, men som cosplay karaktär kom du in gratis. De som var hard-core fans av berättelsens kärna belönades av arrangörerna. Samtidigt gav cosplay(arna?) givetvis också en slags flärd till evenemanget och matchade syftet om narration på flera nivåer. En helt klart begåvad strategi.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *