Den 8 december är det premiär för Avatarvaro på Unga Tur i Kärrtorp. Föreställningen följer inte de gamla ramarna med en publik och skådespelare. I stället är det publiken som skapar dramat. Publiken får instruktioner via hörlurar, de blir så kallade avatarer. Gabriel Widing som är en av initiativtagarna till föreställningen berättar.
– Från början var avatarer människokroppar som gudarna gick in och styrde. I dag har det fått en ny betydelse i nätkulturen. Den som representeras på skärmen är användarens avatar. Nu har vi vänt på relationen igen. Människan i vår föreställning är återigen en avatar, som styrs av operatörerna i hörlurarna.
Vad tycker de medverkande om att styras på det sättet?
– De som medverkade i vårt test var positivt överraskade. De sa att det är skönt, väldigt soft, som meditation. Man behöver inte prestera eller göra några val. Jag tror att många tycker att det känns befriande.
Avatarvaro är ett av de projekt som använt sig av Crowdculture för att samla in pengar. Vi frågade Gabriel Widing vad han har för tankar kring användarfinansierade projekt och Crowdculture.
Vad hände efter att ni fick er finansiering genom Crowdculture, började ni jobba direkt, eller hade ni redan påbörjat arbetet?
– Vi hade gjort ett gäng speltest innan vi bestämde oss för att göra en föreställning av det här projektet. Pengarna från Crowdculture var en välkommen del under utvecklingen av projektet.
Vad tänkte du första gången du hörde talas om Crowdculture?
– Nätverksteknik har ännu inte fått något riktigt genomslag i politikens ekonomiska sfär. Det är verkligen på tiden att utforska olika direktdemokratiska metoder på det sätt som Crowdculture gör.
Vilka fördelar ser du med att man som kulturutövare måste engagera och samla sin egen publik?
– Jag är intresserad av att aktivera publiken både före, under och efter föreställningen. Jag gillar möjligheten att dela den kreativa och konstnärliga processen med de som ska uppleva verket. Det handlar inte så mycket om att anpassa sig utan mer om att få nya idéer och uppslag.
Hur gjorde du för att samla din crowd? Har du några bra tips till andra kreatörer?
– Vi använde sociala medier som Facebook och twitter. Vi hade lite videomaterial som jag tror gav en hyfsad bild av vad vi är ute efter att göra.
Behövs crowdculture? I sådana fall varför?
– Ja absolut. Att ge medborgarna inflytande över det kulturpolitiska stödet är en lika enkel som djärv idé. Crowdculture är ju potentiellt sett en radikalisering av demokratin.
Avatarvaro spelas mellan 8-11 december.
Läs mer här: www.crowdculture.se/projects/583728728-AVATARVAR
och här: ungatur.se , och här: http://turteatern.se/avatarvaro/
/Frida